keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Kesäpäivä Kangasallasäv. G. Linsén
san. Z. Topelius
käännös:
P. J. Hannikainen
1. Mä oksalla ylimmällä oon Harjulan seljänteen; niin kauas kuin silmään siintää, nään järviä lahtineen. Kas Längelmävesi tuolla vöin hopeisin hohtelee, ja Roineen armaiset aallot sen rantoa hyväelee.

2. Kuin lemmikin sulosilmä, niin kirkas, niin sininen, on välkkyvä Vesijärvi, mi hiljalleen keinuen tuoll´ hiipivi heidän luokseen ja satoja saariaan niin helläst´ tuuditteleepi kuin emonen lapsiaan.


3. Vaan ympäri lehtorantain on hongikko mietteissään ja vanhuksen lailla katsoo kuin lapset lyö leikkiään. Ja peltojen laihot heitä ne tervehtii aaltoillen, ja niityn kukkivat nurmet luo tuoksuja tuulehen.


4. Mik´ aarre, oi köyhä Suomi, ois sulosi vertainen! Tuon järvies sinivälkkeen, tuon hopeisen kultaisen! Jos murhe tai riemu nostaa tääll´ lauluhun säveleet, niiss´ ainiaan kuvastuupi nää kirkkahan-sinervät veet.


5. Mä vain olen lintu pieni ja siipeni heikot on; vaan oisinko uljas kotka, niin nousisin lentohon, ja nousisin taivoon asti luo Jumalan istuimen ja nöyrin, hartahin mielin näin laulaisin rukoellen:

6. Oi taivahan pyhä Herra, sä Isämme armias! Ah kuink´ on sun maasi kaunis, kuink´ ihana taivahas! Sä järveimme säihkyellä suo lempemme tulta vaan. Oi Herra intoa anna ain maatamme rakastamaan.


Sellasta tänään.. Täytyy sanoa, että täällä vuoden asuneena ja kotiseutua ihastelleena ymmärrän oikein hyvin mistä laulun sanat tulivat Topeliuksen paperille Haralanharjulla istuksiessaan. Kyllä on kaunis tämä kotiseutu. Kuvat on otettu viime elokuussa, ei siis ihan uusia kuvia tänään, mutta kuvastavat kyllä hyvin noita laulun sanoja. (Sanat otin lainaan täältä)

2 kommenttia:

  1. KAunista. Huokaisen hiljaa ja ihaillen. Kyllä Luojan luoma ihanuus ympärillämme on ihan mittaamaton! JA teidän ympärillänne ihan erityisesti. Iloa ja valoa ja paljon pieniä ihania hetkiä kesäpäiviisi.

    VastaaPoista
  2. Suomen luonto, on kyllä uskomattoman komea!

    Kiitos kommenteistasi, ne lämmittävät kummasti miältä :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun kävit lukaisemassa höpinöitäni.