tiistai 28. syyskuuta 2010

Pakkausmuovista askartelumateriaaliksi

Jokainen meistä kantaa ihan huomaamattaan kaupasta kotiin vallan mainioita askartelumateriaaleja. Yksi tällaisista on pakkausmuovit (leipäpussit, kauppakassit yms.). Sellaisinaan nämä muovit ovat aika löysiä ja vaikeita työstää ja yleensä ainakin meillä vain täyttävät roskista. Mutta tässä tulee ohje, jolla saa nämäkin "roskat" mukaan askarteluihin.Pakkausmuovien työstämiseen tarvitset leivinpaperia, silitysraudan ja alustan jolla on hyvä silittää. Kaikkia pakkausmuoveja kannattaa kokeilla.


Aseta muovi kahden leivinpaperin väliin ja säädä silitysrauta pienelle lämmölle. Lähes kaikki muovit sulavat jo yhdellä pisteellä, mutta paksummat saattavat vaatia hiukan enemmän lämpöä. Aloita aina miedolla lämmöllä ja lisää vähitellen, jos tuntuu ettei lämpö riitä.


Sulatetut muovit nättävät hiukan ryppyisille. Ohuet leipäpussit ovat sulatettuina silkkipaperin tavoin käsiteltäviä (ei siis välttämättä lasten käsissä kovin helppoja) ja paksummat muovit lähes kartongin vahvuisia (lapsenkin leikattavaksi sopivia).


Muoveista voi sitten leikata ihan mitä vaan. Voit piirtää niihin ääriviivoja esim. kalvotusseilla tai taitella ja leikata sitten symmetrisiä kuvioita. Vain mielikuvitus on rajana. Ja tämä materiaalihan on tosiaan lähes ilmaista, joten hutiloinneista ei koidu kovin suurta tappiota.

Tällaisen pikakortin tein näistä mallikuvissa käytetyistä materiaaleista. Mielestäni melkoisen mukava materiaali. Rohkeasti kokeilemaan.

maanantai 27. syyskuuta 2010

Kärpässieniä (osa 3)


Kärpässienten alle muutti tänään asukkaita. Kävyistä, massapalloista ja villalangasta askartelimme hienoja peikkoja.


Peikkoja emme liimanneet sienten alle kiinni, sillä halusimme, että näillä askarteluilla voi myös leikkiä.


Kovasti oli tämä askartelu lasten mieleen. Olivat kotona puhuneet paljon sienistä ja sienten kasvupaikoista. Ja mikä riemu, kun kerroimme, että tänään nämä sai viedä kotiin.


Tällaiset projektimuotoiset askartelut ovat mielestäni oikein toimivia. Tällaisessa voidaan toteuttaa samaan työhön monia eri tekniikoita, pienikin lapsi jaksaa tehdä isomman työn, kun sitä ei tarvitse kerralla tehdä loppuun asti ja lisäksi lapsi osaa arvostaa omaa työtään enemmän, kun sitä on tehty pidemmän aikaa.


Jokainen peikko sai tänään myös postia. Posti rullattiin ja laitettiin työhön sopivaan kohtaan. Postissa on projektia eteenpäin vienyt laulu Kaksi pientä peikkolasta (sanat alemmassa kuvassa).


Vaikka projektit tuntuvat työläiltä ja aikaa vieviltä, suosittelen lämpimästi kokeilemaan.


ps. projektin aiemmat osat löytyvät täältä ja täältä

Arki kutsuu

Kuvassa todellinen kierrätyskortti, löytyi tuolta laatikon pohjalta, kun jotain ihan muuta kaivelin. Korttipohja on kierrätyskartonkia, sydämet leikattu sulatetusta pullapussistsa ja napitkin on käytettyjä. Tuo sulatettu muovi sopii hyvin myös pienten leikattavaksi ja on halpa materiaali vaikka ei ihan heti leikkaus onnistuisi.

Tällainen hemmottelukortti syntyi viime viikolla. Kaikki kuvat ja teksti on vanhoista lehdistä, napit ompeluvarastosta ja nauha on vanhaa pakettinarua. Korttipohja oli liian valkoinen alkuunsa, kuvassa ei ihan näy, mutta värjäsin sitä hiukan maitokahvilla.

Ja mitäpäs muuta. No viikonloppu meni aikas mukavasti. Paljon kaikenlaista ehdin taas touhuta. Perjantaina käytiin miehen kanssa shoppailemassa ja lauantaina oltiin jokkisradalla Karviassa. Sunnuntaina vietettiin sitten naapureiden kanssa aikaa Ideaparkissa shoppaillen ja syöden. Ja illalla käytiin vielä pikkuisella puolentoista tunnin lenkillä ystävän kanssa. Viikonlopun shoppailuista käteen jäin paljon uusia alusvaatteita (niitä ei nyt hetkeen tarvitse ostella) ja kasa päin askartelumateriaaleja. Eipä kai muuta. Täytyy tästä lähteä töihin jatkamaan kärpässieniprojektia, saatte sitten taas kuvia.

Mukavaa alkavaa viikkoa teille!

maanantai 20. syyskuuta 2010

Kärpässieniä (osa 2)


Kärpässieniprojekti sai tänään jatkoa.


Nyt on sienillä omat kasvupaikkansa.


Alustana sienillä on kreppipaperilla päällystetty styrox-levy.


Koristeeksi on aseteltu ja liimattu luonnonmateriaaleja ja jäätelötikkuja.


Aika paljon saitte kuvamateriaalia, kun en osannut valita ihanista töistä vain muutamaa.


Pienimmätkin tekijät onnistuivat avustettuina näistäkin työvaiheista oikein hyvin.


Eikä tässä vielä kaikki, saatte vielä osan 3 tästä projektista ensi viikolla.


sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Sunnuntain tunnelmia


Tyttöily viikonloppu alkaa kääntymään siihen suuntaan, että on aika alkaa odottelemaan miesotusta kotiin. Johan tässä on ikäväkin. Kyllä tällaiset viikonloput vaan tulevat aina silloin tällöin tarpeeseen. On toisinaan ihanaa olla vaan omissa oloissaan ja touhuta kaikenlaista itselle mukavaa ja mieluisaa. Ja vaikka ikävä on ajoittain melkoinen, niin kyllä silti tarvitsee olla joskus vähän erilläänkin, osaa sitten taas arvostaa sitä yhdessä olemistakin. Nyt taidan nostaa saumurin tuohon pöydälle ja surauttaa muutaman sauman aikani kuluksi.


Leppoisaa sunnuntai-iltaa teille!

lauantai 18. syyskuuta 2010

Makuuhuoneen uusi ilme


Tänä viikonloppuna saamme viettää laatuaikaa ihan kahdestaan Pedon kanssa. No näin lauantain kunniaksi olen sitten siivonnut oikein kunnolla ja uudistanut vihdoin tuota meidän makuuhuonetta. Harmikseni en tajunnut räpsäistä sellaista "ennen" kuvaa, mutta saatte nyt kuitenkin nähdä "jälkeen" kuvan.


Jo keväällä löysin kirpputorilta nämä ihanat verhot, jotka ovat sitten odotelleet varastossa ikkunaan pääsyä. Kangas on mielestäni aivan ihana.


Ikeasta ostettu päiväpeite ja sen mukana tulleet tyynynpäälliset sopivat mielestäni melko hyvin noihin uusiin verhoihin. Tuon sydäntyynyn (sekin on ikeasta) laitoin sängylle tuomaan vähän väriä.


Tyynyt oikein kutsuvat lepäilemään, mutta siihen ei nyt ole aikaa. Illan ohjelmassa on tyttöjenilta naapurissa hyvässä seurassa. Ennen sitä on kuitenkin käytävä kaupassa täydentämässä ruokavarastoja.


Peto kyllä ehtii testailemaan uudistuneen makkarin levollisuutta ja hyvin siellä tuntuu uni maistuvan, kunhan "mamma" pysyis poissa kameransa kanssa.


Oikein mukavaa viikonloppua kaikille teille, jotka jaksatte lukea höpinöitäni ja iso kiitos jälleen kommenteista.

perjantai 17. syyskuuta 2010

Nyt tämän voi julkaista


Tällainen kortti siis matkasi lorukorttien mukana Outille. Tähdet on napsuteltu niistä samoista sormiväreillä maalatuista paperiroskista, joista lapset leikkasivat syksyn lehtiä. Lehdet on peräisin Viipulan arpajaispalkinnosta. Ja tuo siili suloisuus on taas ihan oman käden tuotos. Kiitosleiman sain Ihmemaan Liisalta. Mielestäni aika vekkuli kortti.

torstai 16. syyskuuta 2010

Sateinen syyspäivä


Oikestaan syksyn sateet ovat aika kivoja.

keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Kärpässieniä (osa 1)


Kerhossa aloiteltiin tänään sieniaskarteluprojektia. Näitä siis työstetään lisää ensi viikolla.


Sienen jalkana on valkoisella kreppipaperilla päällystetty vessapaperirulla ja lakki on punaista kartonkia. Pilkut on sormiväriä. Sienien jalat on tarkoituksella lyhyet ja lakki "liian suuri" jatkoa varten.

Ensi viikolla siis osa 2 tähän postaukseen. Ja näitäkin tekemässä olleista lapsista pienimmät olivat alle 3v ja isoimmat 5v.
Ps. lisäsin tuonne siiliaskarteluun kuvia niin kuin lupasin, käykäähän kurkkimassa.

P*skarteluhaaste #57 - Yhden värin sävyt


P*skiksessa tällä viikolla oli haasteena käyttää vain yhtä väriä. Minun kortissani on vain valkoista. Melkoisen herkän kortin sain aikaiseksi valkoisesta kartongista, kermanvalkoisesta kakkupaperista, kahdesta valkoisesta höyhenestä ja Saint Paulian (vain miten se kirjoitetaan) valkoisesta kukasta. Aika näyttää kuinka tuo tuore kukka tuossa kestää ja millaiseksi se kuivaessaan muuttuu. Kuvassa näkyy hiukan rumasti tuo liima, kun en millään malttanut odottaa sen kuivumista.

maanantai 13. syyskuuta 2010

Siileilläkin on pehmonen puoli

Tällaisia siilejä syntyi töissä lasten kanssa (kuvan siili oma tekemä malli). Ajatuksena oli tässä, että miksei siilitkin voi olla pehmoisia. Työtoverin idea oli laittaa siileille kaksi silmää, iso ja pieni ja se tekikin näistä aika veikeitä, ehkäpä hiukan kiroilevan siilin näköisiä. Lasten tekemistä siileistä lisään tähän kuvan keskiviikon jälkeen, kun ovat kuivuneet ja saan ne kuvattua. Siilit pääsevät sitten niiden viime viikolla tehtyjen lehtien joukkoon talvipesiä kokoilemaan.

Näissä siileissä pistelimme reunat, jotta niistä tuli sellaiset röpelöiset. Tämä työ onnistui loistavasti ihan kerhon pienimmiltäkin (meillä siis alle kolme vuotiaitakin joukossa).

Muutakin siiliaiheista tein tänään, mutta siitä saatte kuvan vasta loppu viikosta, kun se on ehtinyt posti-paten kyydillä perille määränpäähänsä. Tässä alkaneen syksyn aikana olen jotenkin kummasti mieltynyt näihin siilijuttuihin ja ovathan ne suloisia vaikkakin piikikkäitä.
Lisätty 15.9. Tässä on näitä lupaamiani kuvia lasten tekeleistä.. niin kovin suloisia ja kaikki ihan oman näköisiään. Siilit tupsahtivat sitten vielä sinne aiemmin tehtyjen lehtien joukkoon ja hyvin ovat maastoutuneet, mutta niin kai siileillä on tapana.


Lisätty 28.10. Tällaisina omiin pesiin koottuina siilit matkasivat lasten omiin koteihin aikansa kerhon seinällä roikuttuaan.

sunnuntai 12. syyskuuta 2010

pikku pikku paljastus


Viikonloppu on mennyt shoppaillessa hyvässä seurassa; lauantaina siskon perheen kanssa Ikeassa ja tänään ystävän kanssa Ideaparkissa. Ikeasta löysin vihdoin eteiseen kaapin. Meillä on cd-levyt ollut muutosta asti (eli jo yli vuoden) muovilaatikoissa olohuoneen nurkassa, kun meille sopivaa hyllyä ei ole löytynyt, nyt ne sitten pääsivät eteiseen kaapin kätköihin. Kuvan kaapista saatte, kunhan keksin jotain kivaa kaapin päälle. Ideaparkin ostoksista kerron tuolla alempana kuvan kera. Muuten viikonlopun ohjelmaan on kuulunut miehen hoivaamista, hän on torstaista asti ollut kuumeessa petipotilaana. Toivottavasti jo pian paranee.

Yläkuvassa on taas joku ötökkä. Laitoin sen kertoakseni, että aiemmin olen hiukan pelännyt kaiken maailman ötököitä, mutta nyt kun olen niitä alkanut enemmän kuvaamaan ne eivät pelota enää yhtään niin paljon. Paitsi hämäkit ja ampiaiset. Ne on kamalia. Yäk ja iik!

Ja nyt olen tylsä ja paljastan millaisia lorukortteja lähtee ensi viikolla matkaan. Olen siis mukana kahdessa vaihdossa tällä hetkellä. Loruja en sentään paljasta vielä, pitää jotain jännitystä säilyttää.


Ketut matkaavat Marikan vaihtoon..


...ja pöllöt Outin vaihtoon.


Ja nyt ne Ideaparkin ostokset. Sain viihdoin ostettua sinellistä ensimmäisen leimasintyynyni. Siittä en osaa sanoa, että onko tuo nyt hyvä, mutta ensimmäiseksi se kelpaa hyvin. Mukaan tarttui myös alelaarista jouluisia ääriviivatarroja, jos vaikka piakkoin alkaisi joulukorttitalkoot. Hiukan jo testasin leimasintyynyä tuolla kirppikseltä kesällä ostamallani keijuleimasimella. Nyt seuraavaksi pitäisi sitten ostella uusia leimoja ja ja ja.. aijai.. Muita tämän päivän ostoksia ei voi vielä kuvata, kun olen aloittanut joulupukin asioilla käymisen ja ne ostokset lähtevät tästä korvatunturin suuntaan sitten muutaman kuukauden päästä.

Tällaista tänä viikonloppuna, nyt menen tuon nuhanussun viereen katselemaan telkkua ennen nukkumatin tapaamista.

torstai 9. syyskuuta 2010

P*skarteluhaaste #56 - Ruskakuva


P*skiksen haasteena oli löytää inspiraatio kauniin värikkäästä ruskakuvasta. No ulkonakin alkaa jo syksyn väriloisto näyttämään ensimmäisiä merkkejään, joten tämä inspiraatio ei vaatinut kauaakaan aikaa herätäkseen. Korttipohjan leikkelin itse ja se on kokoa 16*16 cm. Tausta vaati hiukan lisää tasaista väriä joten neljä vaaleanoranssia suikaletta löytyi juuri sopivasti jämäkartonkilaatikosta. Ruudut on leikattu töissä lasten maalauksista, joista he leikkasivat syksyn lehtiä. Näyttävät nopeasti vilkaistuna kuivattujen kasvien palasilta. Alkuun meinasin leikellä palat viivotin suoriksi n. 1*1 cm kokoon, mutta sitten (onneksi) päätin leikellä ne vapaalla kädellä ja sain taustasta melkoisen elävän. Siili ja teksti on oman käden jälkeä. Ja muutaman pikku helmen lisäsin yksityiskohdaksi. Tällaisella siis mennään tähän p*skisteluun.


Tässä on nyt näitä lasten leikkelemiä syksyn lehtiä. Eli he ensin maalasivat (sotkivat) paperin sormiväreillä ja sitten leikkasivat, kukin taitojensa mukaan siittä piirretyt lehdet. Meillä nuorimmat lapset kerhossa ovat alle 3 vuotiaita ja vanhimmat jo 5, joten tällaisille oman tason mukaan onnistuville askarteluille on näin alku syksystä kovasti kysyntää. Katsotaan mitä saamme syksyn aikana aikaiseksi.

Sitten vielä lopuksi luonnon omaa taidetta. Nämä syksyiset vaahteranlehdet ovat minun suosikkejani.

tiistai 7. syyskuuta 2010

Syys suhinaa

Lupasin joku aika sitten kuvata nuo Outin ensimmäisessä lorukorttivaihdossa tulleet kortit, mutta koska Outi on ne jo kuvannut, laitankin teille vain linkin, josta pääsette kortteja ihastelemaan. Tällä hetkellä olen mukana kahdessa vaihdossa, Marikan ja Outin järjestämissä, joten syksyn aikana lorupussi saa lisää täytettä oikein kunnolla.


Viikonloppuna sai hiukan esimakua syksyn väriloistosta, pikku hiljaa lisääntyvät kauniit värit piristävät harmaita sadepäiviä. Muutakin syksy on tuonut tullessaan..


..nimittäin jonkinlaisen pöpön. Olo on kurja ja flunssainen. Tämän illan koitan parannella itseäni kuvan antimilla ja saunalla, joka toivon mukaan tipauttaa lämmön taas normaaliin. Jollei pudota, on kai pakko levätä muutama päivä kotona. Syksyn työtahti ja kalenteri vaan näyttävät siltä, ettei nyt olisi varaa sairastaa ja makoilla kotona. Tosin, jos tilanne vaatii, niin pakkohan se on levätä ja antaa jonkun muun hoitaa hommat töissä.


Syksyn saapumisen näkee myös töissä askarteluissa. Värikkäät lehdet pääsevät mukaan ja syksyn värien kanssa on mukavaa leikkiä. Samalla saa vähän opetettua alkeellista "värioppia" pienille, kun antaa heille päävärit sormiväreistä "sotkettavaksi" ja tutkittavaksi, että miten niistä saa syksyisiä sävyjä. Kuvan siilikortti syntyi tänään, kun työtoverini ohjasi äitejä ja lapsia tekemään syksyn lehdistä eläimiä. Pitihän se omakin into saada jollainlailla tuotetuksi. Kuvan värit eivät taas ole ihan sitä mitä luonnossa, mutta idea tulee esille.

Nyt käperryn hetkiseksi huovan alle teekupin kanssa ja odottelen saunan lämpeämistä.